Veel spullen vertellen een verhaal!
Hoe neem je afscheid van spullen met een herinnering?
Sinds vorige maand ben ik lid van de BHN, de Branchevereniging van Herinneringsspecialisten Nederland. Trots om als professional organizer deel uit te mogen maken van een mooie groep herinneringsspecialisten voor meer inspiratie en kennis.
In mijn dagelijks werk als opruimcoach heb ik bijna altijd te maken met spullen waar een herinnering aan kleeft. Het oude services van oma, de tekeningen van je kinderen, het schilderij van je ouders. Veel spullen vertellen een verhaal. Het verhaal maakt deze spullen daarom zo dierbaar.
Toch afscheid nemen
Kom je in een situatie waarin je genoodzaakt bent om spullen op te ruimen met herinneringen? Bijvoorbeeld als je het huis van je overleden ouders leeg moet halen, als je kleiner gaat wonen of als je gewoonweg ruimte tekort komt in je huis. Of je nu jong of ouder bent, we krijgen er allemaal mee te maken.
Spullen met herinneringen opruimen is niet makkelijk. Misschien voelt het zelfs wel onmogelijk. Je hebt het gevoel dat je de herinneringen eerd door de spullen te bewaren en het dus ‘onteert’ door het weg te doen. Maar is dat altijd zo?
Hoe pak je sentimentele spullen aan?
Door jezelf te realiseren dat herinneringen niet in spullen zitten. Als deze spullen in een brand zouden verdwijnen, zou je nog steeds je zwemdiploma hebben behaald. Heb je nog steeds herinneringen aan die mooie zomervakantie in je hoofd. Herinneringen zitten niet ín fysieke spullen, ze kunnen wel aan fysieke spullen hangen. Deze realisatie maakt het makkelijker om afscheid te nemen van een deel van de items.
Daarnaast kun je andere manieren bedenken om een herinnering of het item te bewaren. Je hoeft het niet fysiek in huis te hebben om de herinnering levend te houden. Er zijn andere ‘alternatieve bewaarmethodes’. Door deze alternatieve bewaarmethodes kun je de herinnering wel bewaren zonder het item in huis te hebben.
Hieronder een opsomming van alternatieve bewaarmethodes:
Kies je moment
Het doorzoeken en minimaliseren van je sentimentele items en herinneringen kan een mentaal pittig proces zijn. Je kunt dingen tegenkomen die goede herinneringen opleveren, maar ze kunnen ook wijzen op moeilijkere periodes in je leven. Begin daarom aan het opruimen van deze spullen als je je mentaal goed voelt. Ook kun je een deel van de spullen aanpakken en een deel (bijvoorbeeld van een recente relatiebreuk) nog even links laten liggen. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat het ontspullen je stress geeft; het doel is juist vrijheid en rust!
Het ontspullen van deze items is vaak een proces van meerdere keren opruimen en jaren. Soms heb je spullen al meerdere keren in je hand gehad of zijn ze meerdere keren mee verhuist voordat je afstand kunt doen. Het heeft soms gewoon tijd nodig.
Tips voor het afscheid nemen van spullen
Hieronder volgen nog wat meer tips die misschien wel voor jou kunnen helpen. Probeer ze eens uit. Wie weet zit er wel een tip bij die het voor jou net iets makkelijker maakt om afscheid te nemen van spullen met emotionele waarde.
1) Oefen met uitzoeken en wegdoen op spullen die geen emotionele lading hebben
Het is het beste om klein en / of gemakkelijk te beginnen, misschien door je stapel broeken uit te zoeken, of de te kleine schoenen weg te gooien. Of begin met dat ding dat je ECHT irriteert, zodat je meteen het voordeel zult voelen (wellicht de voorraadkast met bakjes!).
Het kan namelijk zijn dat wanneer je hier kritisch naar kijkt en besluiten neemt over wat mag blijven en waar je afscheid van gaat nemen, je daarna veel minder last hebt van de spullen met emotionele lading. Kom je deze laatste tijdens het opruimen tegen, leg ze dan nog even aan de kant.
2) Je bent niet verplicht om iets te bewaren
Spullen kunnen op een bepaald moment in je leven een duidelijke functie hebben, maar in veel gevallen verandert deze functie in de loop van de tijd. Het doel van een cadeau is bijvoorbeeld het geven en niet zo zeer het tot in lengte van dagen bewaren. Een tekening van je kind voor Moederdag had op het moment zelf enorm veel waarde, maar 10 jaar later is die waarde toch veranderd. Een erfstuk is prachtig, maar wanneer je nog een halve kamer met dozen vol spullen van de overledene hebt, is het niet meer om de persoon te herdenken.
3) Maak afspraken met jezelf over hoeveel spullen met herinneringen mogen blijven
Niet alles hoeft weg? Zeker niet. Maar maak vooraf afspraken met jezelf en/of je partner over hoeveel er weg mag. Dat kan zijn in aantal spullen of in een hoeveelheid ruimte die het in mag nemen. Maak een eerste selectie en ga steeds een stap verder. Hou tenslotte alleen je meest dierbare spullen over.
Vindt je het moeilijk om spullen met herinneringen op te ruimen of kom je er niet uit? Laat mij je helpen! Ik help je door de moeilijke keuzes heen. Dat doe ik altijd op een respectvolle manier. Jij blijft aan het roer en jij beslist. Het zijn tenslotte jouw spullen. Wil je een vrijblijvend kennismakingsgespek? Ga naar de contact pagina.